به گزارش مشرق، هفته گذشته گذشته کاربران ایرانی پیامی را از گوگلپلی، مارکت اصلی گوشیهای اندروید دریافت کردند مبنی بر اینکه تلگرام طلایی و هاتگرام فاقد امنیت و ناقض حریم خصوصی هستند و بعد از آنهم گوگل پلی در اقدامی خلاف حقوق شهروندی، بهصورت مستقیم دو پیامرسان طلاگرام و هاتگرام را از روی گوشیهای اندرویدی بسیاری از ایرانیها حذف کرد.
این درحالی است که پیش از این وزیر اطلاعات تلگرام طلایی را شبکه اجتماعی جمهوری اسلامی معرفی کرده بود و برخی کاربران هماهنگ! در فضای مجازی هم این دو شبکه اجتماعی - تلگرام طلایی و هاتگرام- را بخشی از تدابیر ویژه وزیر جوان روحانی در حمایت از کاربران ایران برای ادامه فعالیت در شبکههای اجتماعی معرفی میکردند. بدین ترتیب وزارت ارتباطات نیز با حمایت کامل از این دو پوسته، توانست ارتباط بیش از ۳۰ میلیون کاربر را دوباره با تلگرام برقرار کند.
بیشتر بخوانید:
مسئول حفظ حریم خصوصی کاربران ایرانی کیست؟
اما اینها در حالی اتفاق افتاد که فرصت بسیاری خوبی بود تا یک کوچ دستجمعی توسط ایرانیها به شبکههای اجتماعی بومی صورت بگیرد. کوچ ایرانیها به شبکههای بومی گرچه به لحاظ فنی با چالشهای جدی روبه رو بود ولی با یک دل و همصدا شدن مقامات جمهوری اسلامی تا حدی ممکن میشد. این در حالیست که با آمدن پوستههای تلگرام مورد تایید دولت عملاً این مساله تا حد زیادی عملاً منتفی شد. از سوی هنوز معلوم نیست چه مقدار هزینه صرف پوسته های تلگرام در ایران شده است. پولی که شاید میتوانست به شبکههای داخلی یا پروژه اینترنت ملی کمک حالی باشد.
نکته قابل توجه دیگر این است که ضررهای اقتصادی شرکتهای خصوصی داخلی و پولهای مردم که در این فعل و انفعالات شبکهها هدر میرود، را چه کسی باید جبران کند و دستگاه قضا دقیقاً از از حلقوم چه کسانی باید آنها را بیرون بکشد؟! در شرایط تحریم، خرابکاری در یک بازار ۵۰ میلیونی در فضای مجازی کم جنایتی هست؟ اگر پیش از این سلطان سکه، دلار، ارز و … در کشور داشتیم، سلطان مفسد این روزهای فضای مجازی در کشور کیست و کدام دستگاه جمهوری اسلامی باید آن را به مردم معرفی کند؟
اما آیا این اولین شکست و رکب آذری جهرمی در برابر مدیران تلگرام بوده است؟ پاسخ خیر است! او پیش از این نیز با مدیر تلگرام دیدار داشته و بر اساس آنچه در رسانهها منتشر شده با مدیر روسی تلگرام توافقاتی کرده که پس از مدتی نه تنها بسیاری از آنها اجرایی نشد بلکه تلگرام عملاً مسیر دیگری بر خلاف امنیت ملی ایران نیز در پیش گرفت. به همین دلیل می توان گفت وزیر جوان و مدعی تسلط بر فضای مجازی دولت روحانی یکبار دیگر مغلوب این شبکه اجتماعی و عوامل مشکوک آن شده است. اما به راستی چه کسی باید شاخ تلگرام در ایران را بشکند؟ با عملکرد آذری جهرمی به صراحت میتوان گفت، کشور نیازمند مردی دیگر برای مقابله با شبکههای اجتماعی خارجی است.
اما عزت الله ضرغامی عضو شوراهای عالی فضای مجازی و انقلاب فرهنگی در صفحه شخصی خود درباره اینکه چرا پوستههای تلگرام یک سال پیش حذف نشد، توضیحات جالبی ارائه کرده که بی تدبیری جهرمی را بیشتر نشان میدهد.
متن این توضیح بدین شرح است:
مدیریت تلگرام میتوانست یک سال پیش پوستهها را حذف کند، ولی نکرد! چون قرار بود پیام رسانهای نوپا و پرانگیزه، در آغاز کار منفعل و ناامید شوند. حالا که خیالشان از تداوم «بلاهتها» (خوشبینانه) راحت شد، از طریق گوگل اپلیکیشنهای پوستهها را از روی گوشیها حذف کردند! به همین سادگی!!
با این توضیحات گفته شده مردم با این بیتدبیریهای این وزیر جوان باید چه کنند؟ او نه نظارتی را که مورد مقبول مردم باشد در این شبکهها به سرانجام رسانده و نه کارش در اینباره درست انجام داده. به راستی وزیر ارتباطات چند مسئولیت و کار ویژه به این مهمی در دوران وزارتش دارد؟ بنابراین دوباره باید تکرار کرد که با عملکرد آذری جهرمی به صراحت میتوان گفت، کشور نیازمند مردی دیگر برای مدیریت فضای مجازی است.
بدتر از همه الان معلوم شده که این دو پوسته امنیت نداشته و اطلاعات خصوصی مردم ایران نیز معلوم نیست در اختیار چه کسانی قرار دارد! آنهم زمانی که میلیونها ایرانی در این دو پوسته عضو بودند. جفای گستردهتر از این در حق مردم ایران از طرف یک مقام و مسئول ممکن هست؟
تلخ تر از بیتدبیری وزیر جوان، اظهارات وزیر اطلاعات به عنوان یکی از چهرههای اصلی امنیتی کشور است که گفته بود: تلگرام طلایی متعلق به جمهوری اسلامی است!
سوال اینجاست که منشا این اظهار نظر عجیب که اینک سبک بودن آن مشخص شده چیست؟ آیا صرفاً ماحصل ارائه یک ارزیابی غلط کارشناسی به ایشان بوده؟ اگر بوده، منشا این ارزیابی غلط چه کسی و یا کسانی هستند و وزیر اطلاعات در مواجه به آنها چه برخوردی باید اینک داشته باشد؟ وزیر محترم وزارت اطلاعات دقیقاً میتوانند به مردم بگویند که چه کسی به او گفت، تلگرام طلایی متعلق به جمهوری اسلامی هست.
اما آخر آنکه بر اساس همین ولنگاری درباره فضای مجازی چندی قبل زمینه تجاوز به کودکانی فرآهم شد و همین اخیراً یک طلبه همدانی نیز به قتل رسید. آیا پس از ده ها جنایت صورت گرفته در بستر تلگرام و اینستاگرام، زمان رسیدگی به کوتاهیها و قصورات و یا حتی اقدامات تعمدی عوامل کمک کننده داخلی به این شبکهها فرا نرسیده است؟! کی قرار است افرادی را در اینباره به مردم پاسخگو کنیم؟! امروز تکلیف قوه قضاییه چیست؟! بی شک مردم منتظر معرفی سلطان و یا سلطانهای مفسد فضای مجازی کشور از طرف دستگاه قضایی هستند.